wedstrijdontwerp voor het bouwen van een kleuterschool in Aartselaar
 
 
De school opnieuw onder dak. Letterlijk. De dakvorm groepeert en ordent. Alle functies verzameld in één groot gebaar. Een ordening door zonering; de klaslokalen enerzijds, de gemeenschappelijke ruimte anderzijds.
Het dak zorgt voor bescherming, licht en schaduw en draagt bij tot een aangename akoestiek. Het nodigt uit, stelt zich open en blijft eenvoudig. Een basisvorm, een archetype, net zoals bijvoorbeeld...een schuur.
Een interne straat als band tussen alle zones en functies. Door- en overzicht zonder moeite. Geen verloren hoeken.
De wandbank geeft alle kleuters een plaatsje; om even neer te zitten en te luisteren, om hun turnpantoffeltjes aan te trekken of om hun jasje aan de kapstok te hangen.
Contact met buiten door verschillende zichtlijnen, perspectieven en omkadering. Elke klas krijgt een eigen buitenruimte; kleuters kunnen er ongestoord spelen en ravotten zonder dat de leerkracht het overzicht verliest. Wordt er gespeeld of wordt er een klasmoestuin ingericht?
De eetruimte kijkt uit over het erf. Lopen er kippen rond en een geitje? Worden de kleuters aangemoedigd om zorg te dragen voor hun dieren? Alles is mogelijk.
De polyvalente ruimte nestelt zich tussen de overdekte buitenruimte en het speelbos. De kleuters kunnen droog spelen onder de ruime overkapping en in de polyvalente ruimte; beiden kunnen één worden door het openen van de beglaasde wand. Uitzicht over het speelbos waar het heerlijk ravotten is. De bestaande hoogstammen in het speelbos worden aangevuld met enkele nieuwe bomen. Een heuveltje en enkele speeltuigen maken het geheel af.
 
Grote Steenweg 125
B-2600 Berchem
+32 (0)476 44 77 24